Elita (#2 Alegerea) – Kiera Cass

Bună tuturor! A trecut ceva timp de la ultima postare. Vacanţa mea e mult mai aglomerată decât mă aşteptam iniţial. Azi am găsit puţin timp aşa că m-am gândit că e o zi perfectă să vorbesc despre evoluţia acestei serii de la care aveam aşteptări mari.

  • Titlul original: The EliteFB_IMG_1450704887835
  • Seria: The Selection
  • Editura: Leda
  • Anul apariţiei: 23 aprilie 2013
  • Genul: Dystopian Young Adult Fantasy
  • Personaje: America Singer,Prince Maxon, Aspen Leger
  • My rating: 3 steluţe din 5

 

 

În cazul acestei cărţi am experimentat ceva cu totul nou, în loc sa mă bucur de lectură doar am accelerat pe cât posibil parcurgerea ei. Am fost în permanenţă curioasă de evoluţia acţiunii şi de postura în care se va afla personajul principal la final. În conluzie autoarea şi-a făcut datoria cu toate că această carte nu mi-a provocat neapărat plăcere ci mai mult o stare permanentă de confuzie.

Acţiunea continu0e6e0188-757f-4af1-9548-7b74b596583aă cu obişnuitul triunghi amoros, care de această dată este cu mult mai evident faţă de volumul anterior, tocmai pentru că cei trei protagonişti sunt prezenţi în mod egal. Aspen îşi face intrarea în scenă încercând să o recâştige pe America după ce i-a frânt inima şi a determinat-o să participe la ridicola competiţie de la palat. Este singurul răspunzător pentru situaţia în care se află, totuşi pare că ignoră acest amănunt ca şi cum nici nu ar conta ca mai apoi să se strecoare în viaţa personajului principal punându-i viaţa în pericol şi făcând-o să fie nesigură cu privire la abilităţile ei şi în ceea ce priveşte relaţia sa cu Maxon. După cum probabil aţi observat nu prea am fost o mare fană a lui Aspen când am citit primul volum, dar şi la începutul celui de-al doilea. Mă tot întrebam dacă nu va realiza că e pur şi simplu în plus în toată această poveste, dar într-un fel eu am fost cea care m-am înşelat. Cu toate că nu crede că America are abilităţile necesare pentru a reuşi ceea ce îşi propune şi nu o vede un conducător potrivit, îi conferă un suport moral constant de care ea are nevoie. Astfel că în unele momente l-am simpatizat tocmai pentru că observam efectul liniştitor pe care îl avea asupra personajului principal, cu toate că nu sunt de acord cu părerile sale.

Pe de altă parte Maxon a fost favoritul meu încă de la prima întâlnire cu Aff693c09-cf28-4603-b15f-965eba26a53cmerica. Cu toate că mă aşteptam la un personaj mediocru care s-ar încadra în tipolia copilului răsfăţat care tratează fetele ca pe nişte obiecte, am avut plăcerea de a cunoşte o cu totul altă persoană. Personalitatea sa ciudat de schimbătoare, lucrurile care îl interesau, interacţiunile pe care le  avea cu America cât şi ipostazele în care apărea l-au făcut o prezenţă captivantă şi uşor de îndrăgit. Chiar dacă viaţa pe care i-o poate oferi este plină de genul acela de regalitate sufocantă plină de reguli şi păreri preconcepute, în care America nu pare să se încadreze,
cei doi fac o pereche interesantă şi neobişnuită de la care am aşteptări mari. Relaţia lor este extrem de complicată începând cu faptul că se desfăşoară pe fundalul Alegerii. Maxon este nevoit să le acorde timp şi atenţie şi celorlalte fete, lucru care o obligă pe Ameria să-l 0540f666-7d38-46a2-858a-02aa2b60a4e4împartă. Acest fapt declanşează în ea o stare permanentă de neîncredere faţă de sentimentele prinţului. Nu o învinuiesc pentru asta, aş simţi la fel în situaţia sa. Această nesiguranţă îi dezechilibrează, astfel că problemele exterioare se strecoară uşor între ei. Probleme cum ar fi părerea negativă pe care o are regele despre America din cauza castei de provenienţă şi a spiritului liber pe care îl are aceasta, greşelile repetate ale fatei nu aduc nimic bun, iar decizile pe care le iau fiing obligaţi înrăutăţesc totul. Cu toate că de mai multe ori pe perioada celui de-al doilea volum m-am arătat complet dezamăgită de Maxon, el a rămas preferatul meu şi sper ca această carte să fie una din acele în care dragostea adevărată este cea care rezistă cu adevărat la final.

America pe care o ştiam s-a diluat în acest al doilea volum fiind măcinată de proprile frici0aba9a90-4cb7-4110-bb15-7f89ccb4c005 cu privire la viitor, dragoste şi abilităţile pe care le posedă. Este nesigură cu privire la ce implică relaţia cu Maxon privind coroana care o aşteaptă şi regulile pe care trebuie să le respecte. În acelaşi timp simte cum între ea şi Aspen sentimentele încep să se piardă şi cu excepţia acelui sentiment de siguranţă pe care îl găseşte în preajma lui, nu ştie ce nutreşte pentru acesta. Toate aceste aspecte o fac să se simtă presată şi îşi pierde forţa şi natura liberă pe care o avea. Continuă să exceleze la diferitele sarcini care apar în viaţa sa, dar continuă şi să intre în probleme atunci când nu îşi poate ţine în frâu pornirile. M-am bucurat de final tocmai pentru că America a revenit la persoana pe care am plăcut-o la început.

Din păcate personajele captivante despre care am citit în această carte nu au fost suficiente pentru a mă face 100% încântată de ea. Am fost ameţită de schimbările bruşte de situaţie care prezentau de fiecare dată parcă o nouă imagine a celor doi bărbaţi. Nu ştiam pe cine87be4dc3-3c24-47ae-81f1-25c9988630da prefer de la un capitol la altul, iar asta mă făcea să fiu atât frustrată cât şi plictisită de întreaga nebunie care avea loc. Îmi doream doar să se ia măcar o decizie fără ca mai apoi peste câteva pagini să se revină asupra ei şi să se schimbe. Puţina acţiune mi-a menţinut viu interesul, în momentele în care rebelii atacau palatul şi atunci când America făcea ceva stupid sau amuzant.

Această carte vorbeşte despre măşti pe care oamenii sunt obligaţi să le poarte odată ce se mută la palat. Nimic nu e stabilit, iar promisiunile sunt greu de făcut. Cei care se deosebesc şi îndrăznesc să nu poarte măşti sunt excluşi de cei care deţin puterea. Este o societate crudă, plină de păreri preconcepute şi încercări de a prelua puterea. Este vorba de două tipuri de dragoste cea dintre două persoane şi cea dintre o scorpie şi coroană. În acea lume poate oare dragostea să supravieţuiască? Din acest motiv voi continua să citesc şi restul seriei, pentru a afla.

Spor la citit şi vouă!

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s