15 book lover struggles

Bună tuturor! Astăzi discutăm despre unele aspecte delicate din viața unui iubitor de cărți, sunt convinsă că mulți dintre voi vă veți regăsi în cele scrise de mine.

1. Atunci când rămâi fără loc în bibliotecă.

giphy1

Aceasta este o problemă care apare destul de fregvent și din păcate mă confrunt în prezent cu ea. În acest an am cumpărat extrem de multe cărți ceea ce a dus inevitabil la completarea spațiului liber din biblioteca mea. Acum mă gândesc cuprinsă de îngrijorare ce am să fac cu cărțile pe care le voi colecta în  această toamnă (urmează să apară foarte multe cărți și va mai fi și ziua mea de naștere) și cu cele pe care le voi cumpăra de la Gaudeamus în noiembrie. Am luat în calcul depozitarea lor la Iași unde urmeză să mă mut odată cu începerea facultății, dar asta nu este o soluție pe termen lung. Cel mai probabil la începutul anului viitor îmi voi extinde din nou biblioteca cu un nou set de rafturi. Ar fi perfect dacă am avea cu toții biblioteca din Frumoasa și bestia, atunci nu ne-am mai plânge de nimic.

 

2. Reading slump

tumblr_inline_mz0kf1rhmv1re6y31

Oh, cred că știm cu toții despre ce calamitate urmeză să vorbesc. Nimic nu este mai incomod decât acest colaps în care creierul tău intră fără un motiv anume și refuză cu vehemență să se întoarcă la programul normal și anume cititul de cărți până seara târziu. Încă nu am descoperit ce îl cauzează sau cum să scapi de el, tot ce știu e că apare în cele mai nepotrivite momente și se lasă greu alungat. Un reading slump e uneori mai rău ca o răceală (măcar pentru ea există medicamente) și mi se pare că îmi dă peste cap nu doar activitatea de cititor, dar și ritmul obișnuit pe care viața mea îl are. Atunci când nu pot să citesc devin vizibil mai agitată și irascibilă pentru că îmi irosesc timpul aiurea în loc să citesc în speranța că am să-mi micșorez pe cât posibil TBR ul.

 

3. Atunci când prietenii nu îți înțeleg dragostea pentru cărți

tumblr_o6f8b5nii91rwfctbo2_500

M-am confruntat cu această problemă de multe ori în trecut până să înțeleg că nu ar trebui să o las să mă afecteze în modul în care o făcea. Obișnuiam să-m ascund pasiunea pentru cărți de teama glumelor și evitam să citesc în pauze la școală tocmai pentru a evita o situație stânjenitoare. Abia mai târziu, după ce am intrat la liceu am început să văd lucrurile diferit, faptul că eu îmi investeam timpul în ceva productiv care îmi provoca bucurie nu era de condamnat, iar persoanele care nu înțelegeau asta în mod cert nu meritau să fie prietenii mei. Am cunoscut apoi persoane pasionate de cărți asemenea mie și am înțeles că abordarea mea era una greșită și că existau oameni care să mă accepte și care să mă înțeleagă fără ca eu să fac eforturi ca asta să se întâmple. Mai târziu am început acest blog și canalul de booktube, iar totul a luat o întorsătură neaștepatată. Am cunoscut persoane geniale și am ajuns să fiu parte dintr-o comunitate superbă pentru care sunt extrem de recunoascătoare. Acum când mi se spune ”Tu și cărțile tale” nu mă mai simt stânjenită pentru că știu că nu am de ce. Da, eu și cărțile mele care m-au purtat prin atâtea locuri încât e ca și cum am trăit deja mai multe secole decât ar fi posibil.

 

4. Tăieturile în hârtie

gqot9zy

Nu prea mi se întâmplă așa ceva, singurele răni pe care le am pe mâini sunt de la pisica mea și cam atât. Oricum lucrurile incredibile cer sacrificii.

 

5. Atunci când îți dai toți banii pe cărți

giphy3

Surprinzător dar niciodată nu mă simt prea vinovată când se întâmplă asta. Poate că nu mai am loc în bibliotecă și am deja alte cărți pe care trebuie să le citesc, dar mereu am să găsesc o scuză să îmi cumpăr o carte nouă. La urma urmelor sunt bani extrem de bine investiți și ei spun că nu poți cumpăra fericirea. Sunt foarte sigură că acea afirmație nu a fost făcută de un om care citește. Mulți nu vor înțelege, dar nu vă bateți capul cu asta. Nici eu nu înțeleg de ce ai da banii pe țigări, dar nu judec pe nimeni care o face.

 

6. Atunci când seria s-a terminat, dar nu ești încă pregătit

http3a2f2fmashable-com2fwp-content2fgallery2fbook-lovers2fwinnie-the-pooh-reading

Am terminat recent Prințesa mecanicăal treilea și ultimul volum din seria Dispozitive Infernale de Cassandra Clare și m-am simțit atât de ciudat încât nu îmi găsesc acum cuvintele potrivite pentru a descrie acea stare. Eram mulțumită că am reușit să termin seria și foarte satisfăcută de finalul pe care l-a avut, dar în același timp nu eram pregătită să mă despart de personaje și nici acum nu îmi pot lua gândul de la acea lume. Nu e niciodată ușor să termini o serie, multe din sentimentele pe care le ai se vor zbate în mintea ta mult timp după, mai ales dacă moare în la final cineva…

 

7. Atunci când intenționezi să citești următorul volum, dar el nu este de găsit

tenor

M-am confruntat cu această problemă mult prea des pentru gustul meu. Nu știu cum se întâmplă asta, dar încep o serie și când vine momentul pentru al doilea sau al treilea volum acesta nu este de găsit, iar asta mă face extrem de nervoasă. Astfel ajung să cumpăr direct de pe site ul editurii la un preț dublu față de cel dintr-o librărie online ceea ce este nedrept. La fel de neplăcut este să aștepți la infinit traducerea următorului volum ca mai apoi să descoperi că editura și-a pierdut interesul pentru seria respectivă. Cui îi pasă de interesele lor? Atâta timp cât ai începul o serie ai datoria să o termini, la urma urmelor noi suntem cei care cumpără.

 

8. Atunci când accidental cartea ți se închide fără să fi marcat unde ai rămas
giphy4

Destul de neplăcut, dar am o memorie destul de bună așa că mă întorc cu ușurință la pagina potrivită. Am început să folosesc de ceva timp semne de carte magnetice care îmi par absolut ideale și mă salvează mereu din încurcătură.

 

9. Atunci când fără să vrei îți pătezi cartea

giphy5

 

Câți dintre noi nu ne-am confruntat cu acest eveniment oribil, important este modul în care trecem peste. Nu este deloc plăcut să ne pătăm cărțile, în mod ciudat asta continuă să se întâmple indiferent cât de atenți suntem. Putem spera că este doar apă și că se va usca.

 

10. Atunci când cartea pe care ai comandat-o ajunge deteriorată

cat-funny-stiles-stilinski-teen-wolf-favim-com-3336507

Sper să mi se întâmple asta cât mai rar căci este extrem de neplăcut, sunt conștientă că acea carte trece prin multe situații înainte să ajungă la mine, dar asta nu este o scuză.

 

11. Atunci când tragi cu ochiul la pagina următoare și te lovește un spoiler

7bff483b-5191-4f7b-be33-be839053d14e

 

Îmi stă în obicei să sar peste rânduri pentru a mă asigura că personajul nu urmează să moară. Nu cred că aș putea explica de ce îmi stă în fire să fac asta și știu că nu este tocmai corect din partea mea. Uneori mi se întâmplă din greșeală, iar atunci situația este extrem de neplăcută.

 

12. Atunci când ești atât de captivat de carte încât te lovești de tot ce îți iese în cale

05795b796c0c63c11f7a007abc6b7aa4-500x296x11

Nici nu vreau să mă gândesc de câte ori mi s-a întâmplat asta, aș vrea să spun că merită durerea dar nu prea sunt sigură de asta mai ales când mă lovesc la degetul mic de la picior. Uneori acțiunea e mult prea incitantă ca să mă opresc pur și simplu, astfel că nu pot să pun capăt acestui obicei dureros.

 

13. Atunci când plângi din cauza unei cărți, dar nimeni nu te înțelege

Este atât de frustrant atunci când toți te privesc ca și cum ai luat-o razna, iar tu nu ai ce să le spui pentru că unul din personajele tale preferate tocmai a murit. Cum se presupune că ai putea să explici asta cuiva care nu a citit cartea sau mai rău o persoană care nu citește deloc.

 

14. Atunci când realizezi că nu vei putea citi toate cărțile care sunt în lumegiphy6

Aceasta este o problemă a tuturor, nu vom reuși să facem față tuturor cărților care apar pe piață. A fost o perioadă în care mă forțam să citesc mult mai repede, dar mi-am dat seama că astfel pierdeam partea cu ”savuratul cărții” așa că am preferat calitatea și nu cantitatea.

 

15. Atunci când cartea preferată este transformată într-un film jalnic

giphy7

Recent am urmărit filmul făcut după Damnare de Lauren Kate și nu vă pot spune cât de dezamăgită am fost de ce au putut face. Nu am înțeles absolut nimic și a fost aproape o tortură să-l urmăresc. În același mod m-am simțit și în cazul altor filme/ seriale făcute după cărți și nu îmi dau seama cum reușesc să transforme o idee bună în ceva greu de privit. Din câte am înțeles urmează un serial făcut după Tronul de cleștar de Sarah J. Maas și vă mărturisesc sunt speriată, nici nu știu dacă voi avea curajul să-l urmăresc atunci când în cele din urmă va apărea.

Asta a fost pentru astăzi, dacă vă puteți gândi și la alte probleme cu care vați confruntat nu uitați să le scrieți în comentarii, mi-ar plăcea tare mult să le citesc!

Spor la citit!

Reclame

5 păreri la “15 book lover struggles

  1. O să apară un serial după Tronul de cleştar? 😮 Nu am ştiut 😓 şi sincer sunt puțin speriată de ce va ieşi. Sper să fie ceva bun.😕 Încă nu pot trece peste dezastrul pe care l-au putut face din seria „Academia Vampirilor” atunci când a fost ecranizată. 😑😑😑
    Privitor la articol, trebuie să recunosc că m-am confruntat cu aproape toate problemele unui cititor, dar sunt destul de sigură că merită. 😏

    Apreciat de 2 persoane

  2. Oh! Aproape toate cele cinsprezece lecturoîntâmplări, măcar o dată, s-au ”gândit” să mă ia prin surprindere. Mai există și momentul în care ești, pur și simplu, captivă în universul cărții și cineva se gândește că are nevoie de tine în clipa respectivă. Atunci devin foarte irascibilă. Cel mai rău e că, din cauza iritării, să-i zic așa, nu pot reveni la carte. Mai sunt și momentele când pentru că ai alte activități care trebuie rezolvate urgent, nu poți citi, chiar dacă asta e ceea ce îți dorești extrem de mult, iar atunci când te eliberezi, dispare cheful, fir-ar să fie! Și eu am aflat că se va face un serial după ”Tronul de cleștar” care, de altfel, în prezent, este seria mea preeefeeeraaaatăăă! Sper să nu ocolească acțiunea cărții și să se ia în considerare modul în care autoarea a creat personajele. Acum că tot ai enumerat-o ca problemă întâlnită de cititori: oare când apare traducerea volumului cinci din această serie? Abiaaa aștept! Am o întrebare: ai citit ”Regatul spinilor și al trandafirilor”? Dacă da, merită? Cu siguranță da, dar vreau să aflu părerea ta, fiindcă, în general, mă potrivesc cu tine la genurile literare.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s