MAGONIA. IAR SUNT FATA CARE MOARE.

 • .Titlul original: Magoniac3a05f7f24cd308b99ab93add4c9cb7a
 • Autorul: Maria Dahvana Headley
 • Genul: fantasy, romance novel
 • Personaje principale: Aza, Jason, Dai, Zal, Caru, Milekt
 • Editura: Leda Edge
 • Număr de pagini: 309
 • Anul apariției: 28 aprilie 2015
 • My rating: 4/5 stele

Bună tuturor! Vă vine să credeți că ne aflăm deja în 2018, pentru că eu încă am probleme să mă adaptez la acest gând. Sper ca în acest an să fiu mult mai productivă în materie de citit și mult mai activă aici pe blog, urmează să vă pregătesc și un concurs aici așa că fiți cu ochii în patru. Astăzi am decis să vă vorbesc despre prima carte pe care am citi-o în acest an și anume Magonia. Un univers în care nimic nu este ceea ce pare a fi, nici măcar moartea, iar cerul este plin de mistere asemenea mărilor din cărțile lui Jules Verne.

Primul contact cu cartea

4863c8740039744a4564a7c0b9729457

Cu toate că am intrat în contact cu această carte de nenumărate ori ceva m-a tot oprit din achiziționarea ei. Îmi este dificil să spun ce a cauzat această amânare continuă, bănuiesc că reticența mea pentru poveștile cu pirați a fost unul din factorii majori. Anul trecut de Black Friday m-am convins în cele din urmă să o cumpăr având și un preț extrem de convenabil. Motivul pentru care am citit-o atât de rapid se datorează recomandării unui prieten cu gusturi asemănătoare care m-a asigurat că este o carte care nu mă va dezamagi. Astfel că am început această lectură puțin sceptică, dar am terminat-o complet mulțumită de întreaga poveste. I-am dat doar 4 stele pentru că nu a fost nimic care să mă dea pe spate.

Rezumatul acțiunii

Acțiunea acestei cărți jonglează între componenta terestră unde personajul principal

fcb01c8dd0b91250f7bb0894de1eccf8
duce aparent o existență banală și componenta neobișnuitului plin de pericole și aspecte greu de înțeles care îi oferă posibilitatea de a fenta moartea. În prin plan o regăsim pe Aza care se luptă cu o boală atât de unică încât îi poartă numele până într-o zi când pierde această luptă și se trezește captivă într-o poveste cu pirați, doar că acești pirați au piele albastră. Aza reușeste să sfideze moartea, dar asta vine la pachet cu consecințe neprevăzute, astfel ajunge pe o navă care străbate cerul condusă fiind de un echipaj format din creaturi jumătate oameni, jumătate păsări. Rolul Azei în viitorul acestui popor neobișnuit pare vital și astfel eroina noastră pornește într-o aventură imprevizibilă în care trebuie să își redescopere locul în lumea aceea distorsionată.

Doar că mă simt ca dracu’. Așa mă simt de când mă știu. Nu există nicio variantă a vieții mele în care să nu mă fi simțit ca dracu’.

Sistemul magic din această lume este unul aparte deoarece personajele își activează puterile prin cântece atent intonate într-o limbă greoaie și neobişnuită pe care Aza se vede nevoită să o învețe pentru că acum este și moștenirea ei. Mărturisesc că la început m-am simțit puțin jenată când în toiul bătăliei toată lumea cânta, dar cu timpul m-am obișnuit cu ideea. Un alt aspect interesant este modul în care magonienii au câte o pasăre partener care le stă într-un plămân și le amplifică vocea și implicit puterile.

f828f7c2d01a04129215571b4e05bf74

Premisa acestei cărți se concentrează pe conturarea unui popor care ocupă vazduhul și care sunt dependenți de grânele produse pe pământ fără de care nu ar reuși să supraviețuiescă. În aceste circumstanțe nefavorabile mama naturală a Azei este hotărâtă să scape de această dependență chiar dacă asta înseamnă să-și exploateze propria fiică. Întreaga carte este presărată de elemente bizare pornind de la balenele furtună care camuflează nava de ochii muritorilor obișnuiți până la liliacul imens pe care îl folosesc pe post de velă și să nu uit de ideea unui oraș plutitor imens care își schimbă permanent locația.

De asemenea, în culisele poveștii principale se tratează teme complexe cum ar fi diagnosticarea cu o boală incurabilă, înfruntarea morții, adoptia, o familie neconvențională formată din două mame, anxietate, izolare. Fluxul acțiunii aste unul alert și incitant urmărind un personaj care încearcă să facă față schimbării în timp ce celălalt refuză să accepte moartea căutând o explicație pentru corabia care străbate cerul.

Personajele principale

Aza. Un personaj inedit care se luptă cu o boală ce pare concepută special pentru ea

8374f48cfbb254491be713e3271580ac

fiind singura care a suferit vreodată o asemenea afecțiune. Atunci când simplul act de a respira devine dureros viața îți este complet dată peste cap. Aza și-a petrecut întraga viață captivă în diverse spitale, doar pentru a primi în permanență vestea că mai are foarte puțin de trăit. Cu toate acestea ea nu s-a lăsat distrasă de aceste presupuneri macabre și a luptat să-și trăiască cât mai normal cu putință viața. Este pasionată de literatură și știință încercând în permanență să îl depășească pe prietenul său cel mai bun cu care se află mereu într-o competiție. Acest personaj posedă o doză de sarcasm necenzurat și o viziune asupra lumii atât de inedită încât nu ai cum să nu o simpatizezi de la primele pagini. Cu doar câteva ore înainte de aniversarea sa de 16 ani corpul Azei cedeaza și aceasta este pregătită să-și înfrunte moartea doar că universul are alte planuri cu ea și se trezește pe o navă care plutește pe nori într-un alt corp cu piele albastră și cu o nouă identitate. Astfel că Aza trebuie să încerce să se integreze printre acele creaturi bizare care pretind că ar fi poporul său. Admir spiritul adaptiv al acestui personaj și faptul că ajunge să-și însușească noua identitate fără a renunța la amintirile legate de vechea sa viață pe pământ. Abilitățile sale sunt definitorii pentru întreaga evoluție a cestui personaj și pentru decizile pe care aceasta le ia în privința loialității sale.

4863c8740039744a4564a7c0b9729457

Jason. Sunt de părere că nu putea fi conceput un partener mai bun pentru Aza. Acesta încearcă în permanență să țină pasul cu Aza și cunoștințele ei, tratând-o pe aceasta cât mai normal cu putință. În momentul în care o pierde refuză cu încăpățânare să creadă că ea a murit și începe să studieze misterul corabiei care străbate cerul și de la bordul căreia i-a auzit vocea prietenei sale. Apreciez acest personaj pentru dedicarea și intelectul său. Jason se luptă în permanență cu anxietatea și insomnia de care suferă încercând să se mobilizeze pentru a pleca în căutarea prietenei sale. De asemenea, face parte dintr-o familie diferită în sensul că are două mame aspect inedit în contextul acestei cărți unde influențele materne asupra personajelor sunt extrem de pronunțate.

Puncte tari vs. Puncte slabe

Puncte tari

 • O multitudine de elemente captivante presărate prin poveste care îi oferă o notă de originalitate întregului roman.
 • Acțiune alertă, plină de suspans cu un final satisfăcător.
 • Puteri neconvenționale cu care nu m-am mai întâlnit în alte povești fantasy.a286275ea8cee990e45d0f04baa2eb21
 • Personaje bine conturate și ușor de îndrăgit cu trăsături particulare care le fac umane și credibile.
 • Tratarea unor probleme delicate legate de societate într-un mod extrem de satisfăcător.

Puncte slabe

 • Momente ușor previzibile, în special finalul.
 • Imensitatea societății magoniene este neglijată și foarte superficial conturată, sper ca cel de-al doilea volum să aducă unele lămuriri.

Recomand această carte amatorilor de povești neconvenționale care implică acțiune constantă și personaje puternice capabile să-și schimbe soarta prin alegerile lor.

Spor la citit!

Recenzie Aeria, Urmează…

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s